piątek, 11 sierpnia 2017

Sałatka z arbuza i ogórka z pekanami i fetą


Na upał przyda się prosty przepis na orzeźwiającą i lekką, a przy tym sycącą sałatkę (ten pochodzi z książki "Gordon Ramsay's Ultimate Home Cooking"). Z "generujących ciepło" czynności wymaga tylko szybkiego uprażenia orzechów ;) Ale warto się poświęcić, bo swoim aromatem i chrupkością pekany bardzo wzbogacają smak sałatki.

Sałatka z arbuza i ogórka
z pekanami i fetą
- 500g miąższu arbuza
- 1/2 dużego ogórka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka sumaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 30g pekanów
- kilkanaście listków mięty
- 100g sera feta

1) Arbuza i ogórek pokroić w kostkę i umieścić w misce.
2) Wymieszać z oliwą, sumakiem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
3) Pekany podprażyć na patelni, dodać do sałatki razem z posiekaną miętą i pokruszoną fetą.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 360 kcal

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!