niedziela, 28 maja 2017

Zapiekanka makaronowa à la cheeseburger


Niedawno burgery według przepisu Jamiego Olivera, a dzisiaj zapiekanka makaronowa à la cheeseburger. Ostatnio naszła mnie ochota na takie smaki i kuchnię amerykańską. Przygotowanie jest mniej pracochłonne niż w przypadku prawdziwych cheeseburgerów, a smak - niemal identyczny dzięki charakterystycznym dodatkom, czyli cheddarowi, musztardzie i korniszonom.

Zapiekanka makaronowa
à la cheeseburger
- 3 cebule dymki

- 3 ząbki czosnku
- 500g mięsa mielonego

- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- 4 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
- kilka ogórków konserwowych (75g)
- 300g pełnoziarnistego makaronu kokardki
- 125g cheddara

1) Podsmażyć posiekane białe części dymki i czosnek.
2) Dodać mięso mielone i smażyć do zbrązowienia.
3) Dodać krojone pomidory, sól, pieprz, musztardę i gotować bez przykrycia przez 15 minut.
4) Dodać posiekane ogórki konserwowe.
5) Wmieszać ugotowany makaron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i zapiekać 10 minut w temperaturze 180 st. C.
6) Posypać posiekaną dymką.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 600 kcal

2 komentarze:

  1. Kocham cheedar. Sprawia, że każda zapiekanka nabiera niepowtarzalnego smaku. Taką na pewno wypróbuję. :)
    https://jaglusia.com/2017/05/28/kalafiorowe-curry-z-szpinakiem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Jeśli chcesz zwiększyć liczbę odwiedzin swojego bloga, dołącz do nas na www.katalogsmakow.pl ;) Serdecznie zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!