środa, 17 maja 2017

Pak choi z tofu


Przed spróbowaniem pak choi sądziłam, że może nie przypaść mi do gustu. Myliłam się, jest pyszne! Już doprawione samą solą smakuje bardzo dobrze, a z dodatkiem sezamu i tofu w aromatycznej marynacie już w ogóle ;) Danie jest proste, ale smakowite i efektowne.

Pak choi z tofu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki ketjap manis
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 opakowanie tofu naturalnego (180g)

- 1 kapusta pak choi (200g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
- szczypta chili w płatkach

1) Wymieszać sos sojowy, ketjap manis i olej sezamowy.
2) Dodać pokrojone w kostkę tofu i wymieszać.
3) Pak choi podzielić na liście, rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i smażyć przez 2 minuty.
4) Posypać szczyptą soli, dodać trochę wody i smażyć kolejną minutę.
5) Rozłożyć na talerzach, a na patelnię dodać tofu i smażyć 3 minuty.
6) Ułożyć na pak choi i posypać prażonym sezamem i chili w płatkach.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 180 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!