sobota, 22 kwietnia 2017

Żytni makaron z kurczakiem i grzybami


Pełnoziarnisty żytni makaron robi różnicę. Wnosi do dania wyrazisty, mocny smak i ciekawą konsystencję. Z soczystym mięsem, delikatnym sosem i aromatycznymi grzybami tworzy pyszną całość. Dla zaostrzenia warto posypać wszystko szczyptą chili w płatkach.

Żytni makaron
z kurczakiem i grzybami
- 500g mięsa z udek kurczaka
- 1/2 łyżeczki cząbru
- pieprz, sól
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- 350g kurek i prawdziwków

  pokrojonych w kostkę (rozmrożonych)
- 50g śmietany 18%
- 120g pełnoziarnistego żytniego makaronu rurki

1) Mięso pokroić w kostkę i posypać cząbrem, pieprzem, solą i płatkami chili.
2) Usmażyć do zbrązowienia, dodać grzyby i smażyć kilka minut.
3) Wmieszać śmietanę, dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 650 kcal  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!