wtorek, 28 marca 2017

Socca z pastą z sardeli


Na przepis na soccę, czyli prowansalski naleśnik z mąki z ciecierzycy, trafiłam w książce Rachel Khoo "Mała francuska kuchnia". Od razu spodobało mi się zwłaszcza połączenie jej z pastą z sardeli - wyrazistą i aromatyczną. Socca przygotowywana jest też w piekarniku i ma wtedy bardziej postać płaskiego chlebka, który, przyrządzony z serem itp., może zastąpić pizzę. Zachęcam do eksperymentów!

Socca z pastą z sardeli
- 160g mąki z ciecierzycy
- duża szczypta soli
- 400ml wody
- 1 puszka sardeli w oleju (100g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek do posypania

1) Zmiksować mąkę z ciecierzycy, sól i wodę i odstawić.
2) Za pomocą blendera zmiksować całe sardele, sok z cytryny, oliwę i czosnek.
3) Mocno rozgrzać nieprzywierającą patelnię posmarowaną olejem.
4) Wlewać porcje ciasta, rozprowadzać po patelni i smażyć z jednej strony przez 3 minuty.
5) Gotowe naleśniki smarować pastą z sardeli i posypać szczypiorkiem.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 290 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!