piątek, 24 lutego 2017

Zupa à la "zupka chińska"


Zup błyskawicznych nie zdarzyło mi się jeść od bardzo dawna, ale gdy przygotowywałam szybką zupę z kurczakiem, chińskimi warzywami, pastą curry i miso, od razu przypomniał mi się charakterystyczny smak pewnego ich rodzaju. Przypadkiem skomponowałam zdrowszą alternatywę lubianych przez wielu tzw. zupek chińskich, do tego również całkiem prostą i naprawdę smaczną.

Zupa à la "zupka chińska" 
- 300g chińskiej mieszanki warzyw 
- 1 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka dashi miso
- 1/2 saszetki dashi
- 1/2 łyżeczki bulionu krewetkowego
- 500g mięsa z udek kurczaka 

- 75g makaronu chow mein

1) Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą (ok. 3/4 l).
2) Zagotować i dodać pastę curry, pastę miso, dashi i bulion krewetkowy i gotować przez kilka minut.
3) Dodać mięso pokrojone w kostkę i gotować przez kilka minut.
4) Dodać makaron i podawać. 

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!