wtorek, 31 stycznia 2017

Gęsty likier czekoladowy

 
Już dawno po świętach, ale coś po nich pozostało - przepis na gęsty likier czekoladowy. Bardzo prosty do przygotowania, a jednocześnie efektowny i pyszny. Jest aromatyzowany domowymi esencjami: cynamonową i migdałową, ale można zastąpić je waniliową. Likier właściwie przypomina krem, który najlepiej jeść na deser łyżeczką, zwłaszcza po wyjęciu z lodówki.

Gęsty likier czekoladowy
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego
- 200ml wódki
- 50ml spirytusu
- 2 łyżki esencji cynamonowej
- 1 łyżka esencji migdałowej 

1) Roztopić czekoladę razem z mlekiem skondensowanym.
2) Wystudzić i bardzo powoli dodawać alkohol i esencje, mieszając łyżką lub trzepaczką.
3) Przelać do butelki z szeroką szyjką. 

Czas przygotowania: 1/2 godziny 

2 komentarze:

  1. Wprawdzie sam wolę wytrawne nalewki, ale robię podobne likiery/kremy na święta albo kiedy spodziewam się dużej liczby gości. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, no i nie wymagają dojrzewania jak tradycyjne nalewki : ) Robiłem już czekoladowy, ale z kakao i ekstraktem waniliowym. Przy najbliższej okazji przygotuję likier według Pani przepisu, muszę tylko wcześniej zaopatrzyć się w esencję migdałową i cynamonową. PS: polecam też likier piernikowy i krówkowy, są równie gęste i słodkie : )

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, takie likiery mają coś w sobie :) A czekoladowe to w ogóle pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!