niedziela, 8 stycznia 2017

Czarny makaron z sardynkami


Uwielbiam makaron z dodatkiem sepii. Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze świetnie wygląda. Wspaniale sprawdza się np. w połączeniu z anchois i sardynkami, których smak podkreśla, dając wyjątkowy efekt umami. Przepis idealny na szybki obiad z niewielu składników.

Czarny makaron z sardynkami
- 1 łyżka oleju
- 1 dymka 
- 3 ząbki czosnku
- 6 filecików anchois
- 2 małe puszki sardynek w oleju
  (razem 180g po odsączeniu)
- 150g makaronu z sepią

1) Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i białą część dymki i podsmażyć.
2) Dodać posiekane anchois i sardynki.
3) Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i podawać posypane posiekaną zieloną częścią dymki.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 540 kcal   

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam takiego makaronu, ale zaciekawiłaś mnie nim. Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!