poniedziałek, 23 stycznia 2017

Chili z batatami i czarną fasolą


Chili to danie idealne na rozgrzanie się zimą - pikantne i sycące. Szczególnie popularne jest chili con carne, z mieloną wołowiną, papryką i czerwoną fasolą. Mimo że bardzo je lubię, częściej eksperymentuję z innymi wersjami (niedawno z chorizo i kukurydzą). W tym przypadku jest to chili z mielonym mięsem z indyka, słodkim ziemniakiem i czarną fasolą. Doskonałe!

Chili z batatami
i czarną fasolą
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- po 1 łyżeczce mielonego: kuminu, kminku, chili i kolendry
- 1 łyżka oregano
- 500g mielonego mięsa z indyka

- sól
- 1 batat (400g)
- 250g przecieru pomidorowego
- 60ml wody
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 

1) W garnku z grubym dnem podsmażyć posiekane czerwone cebule, czosnek i seler naciowy.
2) Wsypać kumin, kminek, chili, kolendrę i oregano.
3) Dodać mięso, posolić i podsmażyć do zbrązowienia.
4) Wlać przecier pomidorowy i wodę, dodać batata pokrojonego na spore kawałki i gotować przez 20 minut.
5) Dodać cynamon i ziele angielskie i gotować przez 2-3 minuty. 

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 730 kcal

1 komentarz:

  1. Od dłuższego czasu mam czarną fasolę i zastanawiam się co z niej zrobić...Twoja propozycja jest bardzo ciekawa! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!