środa, 21 grudnia 2016

Piernik z czerwoną fasolą


Na święta odmianą od tradycyjnego piernika może być wersja z czerwoną fasolą. Jest prosta i szybka, a ciasto wychodzi wilgotne i równie aromatyczne jak oryginał. Nie zawiera tłuszczu ani dużej ilości cukru, dlatego kolejne kawałki można jeść bezkarnie ;D

Piernik z czerwoną fasolą
- 220g czerwonej fasoli z puszki
- 2 jajka
- 180ml mleka
- 100g powideł śliwkowych
- 75g miodu
- 275g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 30g rodzynek
- 30g posiekanych suszonych śliwek 
- dżem, powidła do przełożenia     

1) Za pomocą blendera zmiksować fasolę, jajka, mleko i powidła śliwkowe.
2) W dużej misce wymieszać resztę składników, wlać do nich mokre składniki i dokładnie wymieszać.
3) Przelać do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 st. C przez 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem).
4) Ostudzony przekroić na trzy części i przełożyć dżemem lub powidłami. 

Przepis, który trochę zmodyfikowałam, pochodzi stąd.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 15
Kaloryczność jednej porcji: 145 kcal (bez przełożenia)

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!