sobota, 31 grudnia 2016

Parfait chałwowe

 
Parfait to francuski mrożony krem na bazie śmietany, jajek i cukru. Przygotowałam podobny deser, ale z trochę innych składników i dodałam do niego chałwę z pistacjami, której smak jest wyraźnie wyczuwalny. Całość jest mało słodka i świetnie smakuje zarówno sama, jak i z dodatkami, takimi jak syrop karobowy czy suszona żurawina.

Parfait chałwowe 
- 450g śmietany 30%
- 500ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- 100g syropu z agawy
- 100g chałwy z pistacjami

1) Zmiksować śmietanę, mleko skondensowane i syrop z agawy.
2) Dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
3) Przelać do dużego pojemnika na lody (wychodzi ok. 1,1 l) i wstawić do zamrażalnika.
4) Podawać zmrożone, np. z owocami i syropem karobowym. 
  

2 komentarze:

  1. Ślinka leci na sam widok! To musi być cudeńko :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam i chyba sie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!