środa, 16 listopada 2016

Zupa à la lasagne


Ta zupa to prawdziwy hit ;D Naprawdę, jako fanka lasagne stwierdzam, że smakuje dokładnie jak to danie. Wszystko bez dość pracochłonnego układania warstw i zapiekania, za to w jednym garnku. Mamy tu wszystko, co trzeba: pomidorowo-mięsny sos, makaron al dente i roztopiony ser. Wszystko w pół godziny i przepyszne!

Zupa jak lasagne
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 500g mięsa mielonego z indyka

- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku 
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- szczypta cukru i soli
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego

- 1 puszka krojonych pomidorów
- 400ml wody/bulionu
- 125g makaronu lasagne

- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki śmietany 30%
- starty ser do posypania


1) W garnku podsmażyć posiekane cebule, czosnek i seler naciowy.
2) Dodać mięso mielone i podsmażyć z bazylią, oregano, pokruszonym tymiankiem, chili w płatkach, cukrem i solą.
3) Wlać przecier pomidorowy, krojone pomidory, wodę lub bulion i gotować przez 10 minut.
4) Dodać płaty makaronu połamane na 4-5 kawałków i gotować 5 minut.
5) Wmieszać posiekaną pietruszkę i śmietanę.
6) Podawać posypane startym serem.   

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 685 kcal (+ ser)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!