czwartek, 24 listopada 2016

Proste chili z chorizo i kukurydzą


Ze składników, które zawsze ma się w domu można przygotować całkiem ciekawe dania. Dzisiaj proponuję wyjątkowo proste chili z chorizo, białą fasolą i kukurydzą, gotowe w 25 minut. Jest pikantne, sycące i (chociaż niepozorne) bardzo smaczne.

Chili z chorizo i kukurydzą
- 100g chorizo
- 1 cebula 
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kminku

- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 125g kukurydzy
- 1 puszka fasoli

1) Chorizo pokroić w półplasterki i podsmażyć w garnku z grubym dnem.
2) Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty.
3) Dodać kumin, kminek, wędzoną paprykę i podsmażyć.
4) Dodać krojone pomidory i gotować bez przykrycia przez kilka minut.
5) Wmieszać kukurydzę i fasolę, gotować przez kolejne kilka minut.  
6) Podawać z brązowym ryżem. 

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal 

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!