środa, 5 października 2016

"Persiana"


Książkę Sabriny Ghayour mam już od jakiegoś czasu (to z niej pochodzi przepis na różanego łososia, który znalazł się na blogu) i postanowiłam wreszcie ją zrecenzować. "Persiana: Recipes from the Middle Eastern & beyond" przedstawia kuchnię Bliskiego Wschodu w nowoczesny sposób. Wszystkie zaprezentowane w niej dania są dość proste, dobre na co dzień, ale pełne smaku i aromatu.


Książka zwraca uwagę wydaniem - przyprawy ze zdjęcia na okładce są wypukłe i chropowate. Wszystkie przepisy (ok. 100) są zilustrowane, i to w sposób bardzo efektowny i zachęcający do ich wypróbowania. Moją uwagę przykuła m.in. perska ziołowa frittata, dip z fety i pistacji, bastilla z kurczakiem, sałatka z cykorii i pomarańczy oraz Eastern Mess (wschodnia wersja Eton Mess). Daniom, podpisanym dodatkowo oryginalnymi nazwami, towarzyszą krótkie notatki od autorki opisujące genezę przepisu. Książka podzielona jest na sześć rozdziałów, w których znalazły się mezze (zakąski), pieczywo i dania ze zbóż, zupy, potrawki i tażiny, dania pieczone lub grillowane, sałatki oraz desery. Całość jest tak dopracowana, że aż chce się od razu wszystkiego spróbować. Nie dziwię się specjalnie, że dostała nagrodę Observer Food Monthly Award 2014. "Persianę" kupiłam w księgarni znanej sieci, ale warto poszukać jej również w internecie. Ciekawa jestem też kolejnej książki Sabriny Ghayour "Sirocco".

"Persiana"
Sabrina Ghayour
wyd. Mitchell Beazley

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!