poniedziałek, 31 października 2016

Muffinki ze szpinakiem, marchewką i pestkami dyni


Warto pamiętać, że oprócz słodkich muffinek na śniadanie i do zabrania do szkoły lub pracy świetnie nadają się wytrawne, ze słonymi dodatkami, takimi jak np. ser czy szynka. Dzisiaj z tej kategorii chciałabym zaproponować pełnoziarniste muffinki z marchewką, szpinakiem i prażonymi pestkami dyni, z dodatkiem kuminu i chili w płatkach. Są aromatyczne i wyraziste, idealnie komponują się np. z hummusem dyniowym.

Muffinki ze szpinakiem,
marchewką i pestkami dyni
- 90g masła
- 1 cebula
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 150g szpinaku
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody 
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 2 jajka     
- 300g jogurtu naturalnego
- 150g marchwi
- 50g prażonych pestek dyni

1) Na patelni rozgrzać 10g masła, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć ok. 10 minut.
2) Dodać kumin, smażyć minutę i dodać posiekany szpinak.
3) Smażyć, aż zmięknie i odstawić do wystudzenia.
4) W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i chili w płatkach.
5) W małej misce zmiksować stopioną resztę masła, jajka i jogurt naturalny.
6) Wlać mokre składniki do suchych i krótko zmiksować.
7) Wmieszać szpinak, startą marchew i większość prażonych pestek dyni.
8) Przełożyć do formy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami i posypać resztą pestek dyni.
9) Piec w temperaturze 200 st. C przez 18 minut.   

Przepis, trochę zmieniony, stąd.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 180 kcal  

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam muffinków na wytrawnie :) Fajne!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!