wtorek, 11 października 2016

Makaron z salami i cukinią


By otrzymać świetnie skomponowane, aromatyczne i pełne smaku danie, wystarczy salami (albo fuet lub chorizo), czosnek, przyprawy, cukinia i makaron. Większość tych składników zwykle mam w domu, trzeba tylko dokupić cukinię, którą teraz można bez problemu znaleźć w sklepach. To doskonała propozycja na szybki obiad.

Makaron z cukinią i salami
- 100g fuetu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia (250g)
- dużo świeżo mielonego pieprzu
- mała szczypta soli

- 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 150g pełnoziarnistego makaronu farfalle


1) Kiełbasę pokroić w cienkie półplasterki i wytopić z niej tłuszcz na rozgrzanej patelni.
2) Dodać posiekany czosnek i podsmażyć.
3) Dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki, pieprz, sól, suszone pomidory i chili w płatkach.
4) Smażyć 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
5) Dodać ugotowany w międzyczasie makaron i dokładnie wymieszać.
 
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!