wtorek, 9 sierpnia 2016

Ciasto z jabłkiem, malinami i cytrynową kruszonką


Niepozorne ciasto z jabłkiem i malinami za sprawą kruszonki ze skórką z cytryny staje się wyjątkowe. Aromatyczny dodatek w chrupiącej warstwie przykrywającej kwaskowate maliny i wilgotne ciasto o lekko puddingowej konsystencji - coś pysznego. Przepis w sam raz na tę porę roku, choć można w nim wykorzystać również jesienne owoce.

Ciasto z jabłkiem, malinami
i cytrynową kruszonką
- 1 jabłko (150g po obraniu), u mnie papierówka
- 100g masła, miękkiego
- 170g cukru
- 1 jajko
- 280g mąki (pół na pół zwykłej i pełnoziarnistej)
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150ml mleka
- 200g malin
kruszonka:

- 50g zimnego masła
- 85g mąki
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny 

1) Jabłko pokroić w kostkę i gotować z 2 łyżkami wody przez kilka minut, żeby zmiękło.
2) Przygotować kruszonkę, wcierając masło w resztę składników.
3) Utrzeć masło z cukrem i dodać jajko.
4) Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko.
5) Łyżką wmieszać jabłko, przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy 20x30 cm i wyrównać.
6) Rozłożyć maliny, lekko je wciskając i posypać kruszonką.
7) Piec w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut.

Przepis stąd  

Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 18
Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!