wtorek, 21 czerwca 2016

Sałatka z rukoli z brzoskwinią, ciecierzycą i fetą


Sałatki na blogu nie pojawiają się zbyt często, ale jeśli już, to są niesamowite! Tak jest właśnie w przypadku dzisiejszej. Połączenie słodkiej brzoskwini, pikantnej rukoli i słonego sera feta smakuje świetnie. Do tego podsmażona, aromatycznie przyprawiona ciecierzyca. Sałatka jest tak pyszna, że jutro chyba zrobię ją ponownie.

Sałatka z rukoli z brzoskwinią,
ciecierzycą i fetą
- 2 garści rukoli
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 brzoskwinia
- 50g sera feta

1) Rukolę umyć i osuszyć.
2) Na patelni rozgrzać olej i dodać przepłukaną i osuszoną ciecierzycę.
3) Smażyć z kuminem i kolendrą przez kilka minut, mieszając, po czym odstawić.
4) Wymieszać ocet winny, sok z pomarańczy, chili w płatkach, sól, pieprz i oliwę.
5) Wymieszać dressing z rukolą i pokrojoną na plasterki cebulą.
6) Przełożyć na talerze, na wierzch nałożyć ciecierzycę i pokrojoną w ósemki brzoskwinię, posypać pokruszoną fetą.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!