sobota, 4 czerwca 2016

Burgery z halloumi i hummusem paprykowym


Ostatnio obiecywałam przepis z wykorzystaniem hummusu z grillowaną papryką. Chodziło o pyszne i proste burgery (a właściwie miniburgery) z serem halloumi i karmelizowaną cebulą. Takie połączenie składników o różnej teksturze i smaku sprawdza się doskonale. Polecam!

Burgery z halloumi
i hummusem paprykowym
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżeczka miodu
- 1 opakowanie sera halloumi (225g)
- 4 minigrahamki
- 4 łyżki hummusu paprykowego

1) Cebule pokroić na pół i w plasterki.
2) Rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie.
3) Dodać chili w płatkach i miód, wymieszać, chwilę podgrzewać i odstawić.
4) Ser pokroić na 8 plastrów i smażyć na reszcie oleju na średnim ogniu do zbrązowienia.
5) Jednocześnie podpiec na patelni przekrojone na pół minigrahamki.
6) Posmarować je hummusem, rozłożyć na nim ser halloumi i cebulę.  

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba sztuk: 4 sztuki
Kaloryczność jednej sztuki: 380 kcal 

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!