czwartek, 19 maja 2016

Krem rabarbarowy z wanilią


Sezon na rabarbar w pełni! Oprócz wszelkich ciast i dżemów warto zrobić z niego też coś innego - np. krem z dodatkiem wanilii. Jest bardzo łatwy do przygotowania, a jednocześnie smakuje wyjątkowo. Wychodzi gęsty, aromatyczny, ale delikatny. Chyba najlepiej jeść go samego, ale nadaje się oczywiście również do kanapek czy wypieków.

Krem rabarbarowy
z wanilią
- 400g rabarbaru
- 75g cukru
- 1 laska wanilii
- 50-75ml śmietany kremówki


1) Rabarbar pokroić w kostkę i włożyć do garnka.
2) Dodać cukier, zagotować i dodać ziarenka wanilii i całą laskę.
3) Gotować bez przykrycia przez 25 minut.
4) Wlać śmietanę kremówkę, zagotować, wyjąć laskę wanilii, zmiksować i przelać do słoika (o pojemności ok. 0,35 l). 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!