wtorek, 12 kwietnia 2016

Risotto z czerwonym winem


To risotto zrobiłam już dawno, ale zupełnie o nim zapomniałam. Na szczęście nie na dobre ;) Przepis w końcu znalazł się na blogu. Naprawdę warto go wypróbować, bo takie risotto to prosta, ale ciekawa odmiana od tradycyjnego, z białym winem. Świetnie sprawdzi się jako główne danie lub dodatek do innych, np. smażonej piersi z kaczki.

Risotto z czerwonym winem
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1bek czosnku 
- 150g ryżu arborio
- 200ml czerwonego wina
- wywar warzywny lub drobiowy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki masła 
- twardy ser  

1) Na rozgrzanej patelni podsmażyć posiekaną drobno czerwoną cebulę, by zmiękła i dodać posiekany czosnek. 
2) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut. 
3) Wlać wino i mieszać, aż odparuje i się wchłonie.
4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar, za każdym razem czekając, aż się wchłonie. 
5) Skończyć dodawanie bulionu, gdy ryż będzie jeszcze al dente,  a risotto będzie miało kremową konsystencję.  
6) Dodać sól i pieprz, jeśli wywar nie był doprawiony.   
7) Wmieszać kawałek masła. 
8) Podawać posypane startym serem.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!