poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej


Na tegoroczne święta wielkanocne zrobiłam pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej, z dodatkiem grzybów i mielonych migdałów. Przepisem dzielę się dopiero teraz, ale na pewno sprawdzi się też po świętach ;) Jest bardzo smaczny, wilgotny i całkiem pikantny. Do tego prosty w przygotowaniu - soczewicy i kaszy jaglanej nie trzeba rozdrabniać w blenderze, jedynie cebulę, ale myślę, że można ją zamiast tego tylko drobno posiekać.

Pasztet z czerwonej soczewicy
i kaszy jaglanej
- 250g czerwonej soczewicy
- 100g kaszy jaglanej
- 15 suszonych grzybów
- 3 łyżki oleju + do posmarowania
- 5 cebul (350g) 

- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sól
- 2 łyżeczki majeranku

- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 50g mielonych migdałów + do posypania

1) Ugotować czerwoną soczewicę, aż lekko się rozpadnie.
2) Ugotować kaszę jaglaną razem z suszonymi grzybami.
3) Na 1 łyżce oleju usmażyć posiekaną cebulę, razem z posiekanym czosnkiem, octem balsamicznym, chili w proszku, szczyptą soli, majerankiem i słodką papryką.
4) W blenderze zmiksować cebulę z 2 łyżkami oleju, wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku solą.
5) Dużą keksówkę posmarować olejem i posypać mielonymi migdałami.
6) Przełożyć do niej masę, wyrównać i piec w temperaturze 200 st. C przez 1 godzinę.  

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 15
Kaloryczność jednej porcji: 130 kcal 

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!