piątek, 29 kwietnia 2016

Kurczak z boczkiem, sałatą rzymską i groszkiem


Jednogarnkowe danie we francuskim stylu - kurczak z boczkiem, groszkiem i sałatą rzymską. Delikatne, ale bardzo smakowite. To idealna propozycja na obiad w tygodniu, prosta w przygotowaniu, a zarazem świeża i nietypowa za sprawą dodatku sałaty rzymskiej.

Kurczak z boczkiem,
sałatą rzymską i groszkiem
- 50g boczku
- 500g mięsa z udek kurczaka
- 2 ząbki czosnku

- 200ml bulionu lub wody
- 250g mrożonego groszku
- 1 mini sałata rzymska
- 3 łyżki śmietany kremówki
- sól, pieprz

1) Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć i zdjąć z patelni.
2) Dodać pokrojone na pół mięso z udek kurczaka i smażyć przez 4 minuty.
3) Dodać wyciśnięty czosnek, podsmażyć, wlać bulion i dodać z powrotem boczek.
4) Gotować przez 15 minut z uchyloną pokrywką.
5) Dodać groszek, gotować 3 minuty i dodać mini sałatę rzymską podartą na duże kawałki.
6) Gotować przez 2 minuty, doprawić do smaku, zdjąć z ognia, wlać kremówkę i wymieszać.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 600 kcal  

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!