środa, 20 kwietnia 2016

Dżem rabarbarowy z ananasem


Wielkimi krokami zbliża się sezon na rabarbar. Cieszycie się? Ja bardzo. Nie tak dawno jadłam jeszcze dżem z zeszłego roku, a to już niedługo będzie można robić kolejny. Polecam zwłaszcza mój przepis na prosty dżem rabarbarowo-ananasowy z cynamonem. Wychodzi odpowiednio słodki, ale t kwaskowaty. Nieskromnie dodam, że to najlepszy dżem jaki jadłam!

Dżem rabarbarowy
z ananasem
- 1,2 kg rabarbaru
- 500g cukru
- 350g obranego ananasa (1 mały)
- 2 łyżeczki cynamonu

1) Rabarbar pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zasypać cukrem.
2) Dodać pokrojony w kostkę ananas i cynamon.
3) Gotować bez przykrycia przez 40 minut.
4) Z grubsza zmiksować blenderem (ale nie jest to konieczne, jeśli woli się kawałki owoców), przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować w piekarniku.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Porcja na 4 słoiki 0,3 l

3 komentarze:

  1. ja też się nie mogę doczekać, ciekawa jestem czy w tym roku mi mój rabarbar w końcu wyrośnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym kompotem : ) Taki domowy dżemik to super sprawa, nie dość że smaczniejszy i zdrowszy od kupnego, to jeszcze mamy satysfakcję z zapełnienia spiżarki własnymi wyrobami. Nie wątpię, że to najlepszy dżem jaki jadłaś, bo na zdjęciach wygląda bardzo smakowicie – odpowiednio gęsty, treściwy, z dużymi kawałkami : ) Mimo że nie lubię ananasa, zaryzykuję i chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!