wtorek, 8 marca 2016

Carbonara z cytryną i tymiankiem


Od czasu do czasu makaron carbonara jest po prostu niezbędny. Nie jest zbyt zdrowy, ale co z tego, skoro smakuje TAK dobrze. Dla odmiany warto wypróbować jego wersję ze skórką z cytryny i świeżym tymiankiem, które ożywiają to klasyczne danie. Polecam!

Carbonara z cytryną
i tymiankiem
- 2 plastry boczku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 175g makaronu spaghetti lub bucatini
- 50g sera Pecorino + do posypania
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/2 łyżki posiekanego tymianku + na wierzch 
- sól, pieprz 

1) Boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni z masłem.
2) Zmniejszyć ogień i dodać ugotowany al dente makaron (zostawić trochę wody z gotowania).
3) Wymieszać starty ser, jajka, skórkę z cytryny, tymianek, sól i pieprz.
4) Zdjąć patelnię z ognia, dodać ser z jajkami i szybko wymieszać, dodając w razie potrzeby trochę wody z gotowania makaronu.
5) Podawać posypane startym serem i listkami tymianku. 

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 580 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!