czwartek, 14 stycznia 2016

Chlebek karaibski


Przepis na to ciasto pochodzi z książki Paula Hollywooda "How to bake". Od razu mi się spodobało - bo przecież połączenie kokosa, migdałów, pekanów i suszonych owoców nie może nie być smaczne. I rzeczywiście wyszło rewelacyjne. Autor dostał przepis na Barbadosie, czyli chyba naprawdę chlebek jest karaibski ;)

Chlebek karaibski
- 200g zwykłej mąki
- 250g mąki pełnoziarnistej
- 25g proszku do pieczenia

- 180g cukru
- 110g wiórków kokosowych
- 80g rodzynek
- 70g pekanów
- 50g kandyzowanych wiśni
- 20g migdałów w płatkach
- 110g masła
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 100ml wody    

1) Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, 150g cukru, 80g wiórków kokosowych, rodzynki, z grubsza pokruszone pekany, kandyzowane wiśnie, migdały w płatkach.
2) Dodać stopione masło i wymieszać.
3) Dodać esencję migdałową i waniliową, jajko i wodę.
4) Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto na blacie przez 1 minutę.
5) Uformować ciasto na wielkość formy (dużej keksówki) i umieścić w niej.
6) Wzdłuż ciasta zrobić spore wgłębienie, wymieszać resztę cukru i wiórków kokosowych i przełożyć do utworzonego wgłębienia.
7) Zalepić ciasto i piec przez 1 godzinę lub aż będzie złote i wyrośnie.   

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 10
Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal  

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!