niedziela, 6 grudnia 2015

Łosoś cytrusowo-różany


W książce "Persiana" Sabriny Ghayour trafiłam na naprawdę intrygujący przepis - łososia z płatkami róży, cytrusami i aromatycznymi przyprawami takimi jak sumak i kumin. Danie zapowiadało się świetnie i rzeczywiście takie się okazało - łosoś był delikatny, odpowiednio doprawiony i pięknie pachniał.

Łosoś z różą
- filet z łososia (350g)
- 1 łyżka dokładnie pokruszonych
  suszonych płatków róży
- 2 łyżeczki sumaku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka starta z połowy limonki
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz  

1) Przekroić filet na dwie części.
2) Wymieszać pozostałe składniki i posmarować nimi łososia.
3) Smażyć go po kilka minut z każdej strony, najpierw skórą do dołu. 
4) Podawać skropione cytryną i z sałatą. 

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!