poniedziałek, 2 listopada 2015

Makaron z białymi truflami


Białym truflom niewiele potrzeba. Do sosu na bazie śmietany oprócz nich dodałam jedynie starty twardy ser i odrobinę pieprzu. Smak tych dodatków oczywiście nie przytłoczył aromatu trufli, ale go podkreślił. W daniu wykorzystałam rozdrobnione białe trufle ze słoiczka przywiezione z Chorwacji. Może nie jest to tania pamiątka, ale warto chociaż raz spróbować.

Makaron z sosem truflowym
- 200g makaronu fusilli lunghi
- 1/2 szklanki śmietany 30%

- 70g sera Comté + do posypania
- 1/2 słoiczka białych trufli (15g)
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła


1) Ugotować al dente makaron.
2) Wymieszać w miseczce śmietanę, starty ser, białe trufle i pieprz.
3) Na patelni roztopić masło, dodać makaron oraz śmietanę z truflami i mieszać przez minutę.
4) Podawać posypane dodatkowym serem.  

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 740 kcal  

1 komentarz:

  1. Nie miałam jeszcze okazji jeść trufli, muszę kiedyś w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!