poniedziałek, 26 października 2015

Burgery z ricottą


Dzisiaj obiecane już jakiś czas temu burgery. I to nie takie zwykłe, bo z ricot, która powoduje, że są bardziej soczyste, a jednocześnie zdrowsze. Dużo smaku dodaje im też relish z suszonych pomidorów, a także dodane do mięsa kapary i dymki. Burgery przyrządziłam z wieprzowiny, ale oczywiście przygotowuje się je przede wszystkim z wołowiny, dlatego taką wersję również wam polecam.

Burgery z ricottą
- 500g mięsa mielonego z szynki
- 250g ricotty
- 1 łyżka oregano
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 5 posiekanych dymek
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- rukola do podania
relish: 
- 4 posiekane połówki suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- szczypta płatków chili i pieprzu
 
1) Wymieszać mięso, ricottę, oregano, sól, pieprz, dymki i kapary.
2) Uformować 7 niewielkich burgerów i smażyć po 8 minut z każdej strony.
3) Wymieszać składniki na relish.
4) Burgery podawać w opieczonej bułce, z relishem i rukolą. 

Inspiracja stąd

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 7
Kaloryczność jednej sztuki: 185 kcal (+ relish i bułka)

1 komentarz:

  1. Wow piękny burger <3 I do tego cudowne połączenie - ricotta czyni cuda! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!