niedziela, 13 września 2015

Prosta zupa miso z łososiem


Miso to japońska pasta ze sfermentowanej soi, z dodatkiem której przygotowuje się m.in. miso-shiru, czyli zupę. Moja wersja jest bardzo prosta (choć czasem przygotowuję ją również tak jak powinno być, czyli na bazie bulionu dashi) i doskonale nadaje się na szybki obiad w tygodniu. Wykorzystuję przede wszystkim shiro (białe) miso, bardziej delikatne i mniej słone niż inne odmiany. Łososia czasami zastępuję kurczakiem - w obu wydaniach zupa jest przepyszna i sycąca.

Zupa miso z łososiem
- 200g azjatyckiej mieszanki warzyw
- 2 - 2 1/2 łyżki shiro miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 75g makaronu soba
- 350g łososia
- 2 łyżki posiekanej dymki

1) Warzywa zalać wodą (ok. 1 l) i zagotować.
2) Dodać shiro miso i sos sojowy i gotować przez kilka minut.
3) Dodać makaron soba i łososia pokrojonego w kostkę i gotować przez 3-4 minuty.
4) Podawać z posiekaną dymką.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 445 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!