wtorek, 29 września 2015

Kotlety mielone z cukinią


Wiele przepisów z moich książek kulinarnych, mimo że bardzo podobają mi się od samego początku, musi długo czekać na swoją kolej. Tak to już jest, gdy w planach ma się tyle pysznych dań, a czasu brakuje... Tak było np. z tymi kotletami (czy też burgerami) z tartą cukinią z książki "Jerusalem" Yotama Ottolenghiego. W końcu się za nie zabrałam i muszę przyznać, że szkoda, że nie wcześniej. Są naprawdę pyszne - aromatyczne dzięki ziołom, soczyste za sprawą cukinii. Dodatkowo ich smak podkreśla wyrazisty, cytrusowy sos. Polecam!
PS Mam nadzieję, że zauważyliście przemianę wizualną bloga :)

Kotlety mielone z cukinią
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 1 cukinia (200g), grubo starta ze skórą
- 2 dymki, posiekane
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- olej do smażenia
sos:
- 100g kwaśnej śmietany
- 150g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka sumaku

1) Wymieszać wszystkie składniki na kotlety.
2) Uformować ok. 16 małych burgerów.
3) Smażyć na średnim ogniu po ok. 4-5 minut z każdej strony.
4) Wymieszać składniki na sos i podawać z kotletami.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 16
Kaloryczność jednej sztuki: 60 kcal + sos

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!