czwartek, 3 września 2015

Burgery z batatów i soczewicy z masłem orzechowym


Na blogu do tej pory pojawiły się już trzy przepisy na warzywne burgery, więcej niż na mięsne (właściwie na te ostatnie nie ma ani jednego ;D choć niedługo się to zmieni). Czwarty przepis opiera się na ugotowanym na parze słodkim ziemniaku, do którego dodałam czerwoną soczewicę, masło orzechowe i pikantne przyprawy. Efekt był znakomity - burgery wyszły naprawdę pyszne, wyraziste i z wyczuwalnym aromatem masła orzechowego.

Burgery z batatów
i soczewicy
z masłem orzechowym
- 1 słodki ziemniak (500g)
- 150g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki masła orzechowego
- po 1/2 łyżeczki kolendry, chili, kuminu,

  pieprzu, curry, ostrej papryki
- szczypta soli
- 1 łyżka srirachy + do podania
- 50g bułki tartej

- 2 łyżki oleju

1) Batata pokroić w grube plastry i ugotować na parze.
2) Ugotować czerwoną soczewicę.
3) Rozgnieść słodkiego ziemniaka, dodać soczewicę,
masło orzechowe, przyprawy, sól, srirachę i bułkę tartą.
4) Dokładnie wymieszać i uformować wilgotnymi rękami 8 burgerów.
5) Rozgrzać olej i smażyć burgery po ok. 2 minuty z każdej strony (aż się zarumienią).
6) Podawać w opieczonej bułce, z sałatą i dodatkową srirachą.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 185 kcal

4 komentarze:

  1. Smak super! Ale podczas smażenia burgery się rozpadają niestety. Może brakuje jajek w przepisie albo burgery (jak w kilku innych przepisach) lepiej jest upiec a nie usmażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma jajek, z tego co pamiętam, to jako "spoiwo" całkiem dobrze sprawdziły się same bataty, poza tym robiłam dość grube burgery. Ale oczywiście można dodać jajko albo je upiec, super pomysł! Cieszę się, że smakowały i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!