niedziela, 9 sierpnia 2015

Sałatka z soczewicy z jajkami w za'atarze


Za'atar to bliskowschodnia mieszanka przypraw: sumaku, sezamu i oregano. Nadaje się np. do mięs czy pieczywa, ale w tym przepisie została wykorzystana do obtoczenia ugotowanych na twardo jajek, będących składnikiem sałatki. Pozostałe to przede wszystkim zielona soczewica, papryka i pomidory, doprawione musztardą i cytryną. Całość świetnie się komponuje i tworzy sycący obiad.

Sałatka z soczewicy
z jajkami w za'atarze
- 125g soczewicy zielonej
- 1 liść laurowy
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 3 małe pomidory
- 3 łyżki wody lub bulionu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz 
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka za'ataru

1) Soczewicę ugotować z liściem laurowym i odrobiną soli.
2) W tym czasie ugotować jajka (ok. 6 minut).
3) Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż zmięknie.
4) Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć kilka minut.
5) Dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć.
6) Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez pestek, wodę,
sok i skórkę z cytryny oraz ugotowaną soczewicę.
7) Gotować 2-3 minuty, kilka razy mieszając.
8) Doprawić solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki.
9) Przełożyć na talerze i dodać jajka obtoczone w za'atarze i przekrojone na pół.

Przepis z książki Nicoli Graimes "Kuchnia wegetariańska"

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!