poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Pollo alla pizzaiola


Zdjęcia w książkach Gina D'Acampo wyglądają bardzo apetycznie, dlatego każdy przepis wydaje się być wart szybkiego wypróbowania. Tak jest np. z kurczakiem w sosie do pizzy, czyli pollo alla pizzaiola z jego książki "Smaczna i zdrowa kuchnia włoska". To bardzo proste, szybkie danie z niewielu składników. Przede wszystkim jest jednak wyjątkowo smaczne, nie mogłoby być inaczej skoro zawiera roztopioną mozzarellę ;)

Pollo alla pizzaiola
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- 1 kulka mozzarelli

1) Pierś przeciąć na pół i naciąć w kilku miejscach.
2) Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w plasterki czosnek.
3) Smażyć kurczaka na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.
4) Dodać pomidory, oregano i doprawić solą i pieprzem.
5) Gotować bez przykrycia przez 8 minut, w połowie czasu odwracając kurczaka.
6) Mozzarellę pokroić w plastry, ułożyć na mięsie i posypać pieprzem.
7) Przykryć patelnię i roztopić ser lub wstawić bez przykrycia pod rozgrzany grill na ok. 1 minutę.
8) Podawać z chlebem.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!