wtorek, 7 lipca 2015

Senegalska sałatka z fasolą czarne oczko


Sałatka z fasolą czarne oczko to drugie na blogu senegalskie danie (po zupie z masłem orzechowym i szpinakiem). Wcale nie jest skomplikowana, a składniki są łatwo dostępne, może z wyjątkiem tej odmiany fasoli, ale zawsze można ją zastąpić inną. Całość smakuje bardzo świeżo, a dzięki ostrej papryce jest odpowiednio pikantna. Brązowy ryż to opcjonalny dodatek, ale dzięki niemu sałatka staje się bardziej sycąca i może być np. daniem obiadowym.

Senegalska sałatka
z fasolą czarne oczko
- mały pęczek pietruszki
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki oliwy
- 400g ugotowanej fasoli czarne oczko
- 1 ostra papryczka
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- 4 dymki
- 1 papryka
- 3 małe pomidory
- 1 ogórek
- sól, pieprz
- 100g brązowego ryżu (opcjonalnie)

1) W dużej misce wymieszać posiekaną pietruszkę, sok z limonki i oliwę.
2) Dodać fasolę czarne oczko, posiekaną ostrą papryczkę, chili w płatkach, posiekane dymki oraz pokrojone w kostkę: paprykę, pomidory i ogórek.
3) Doprawić solą i pieprzem i podawać z ugotowanym w międzyczasie ryżem.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 370 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!