piątek, 24 lipca 2015

Makaron z tuńczykiem i pesto


Makaron według tego przepisu przygotowywałam już kilka razy. Głównie dlatego, że to doskonały sposób na szybki, pełnowartościowy i pyszny obiad. Pesto (także w wersji bazyliowej) oraz tuńczyka warto zawsze mieć w domu, bo można je wykorzystać na wiele sposobów (szczególnie polecam bucatini z awokado i tuńczykiem). Takie danie jest zwykle bardzo proste, a jednocześnie wyjątkowo smakowite!

Makaron z pesto
i tuńczykiem
- 150g pełnoziarnistego penne
- 50g pesto pomidorowego
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 puszka tuńczyka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki startego cheddara (opcjonalnie)

1) Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron przełożyć z powrotem do garnka.
2) Ustawić na jak najmniejszym ogniu, dodać pesto,
przekrojone na pół pomidorki, pieprz, tuńczyka i sok z cytryny.
3) Dokładnie wymieszać i podawać posypane serem.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 520 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!