poniedziałek, 13 lipca 2015

Lotos stir-fry w sosie fasolowym


W pewnym sopockim sklepie z azjatycką żywnością kupiłam opakowanie korzenia lotosu w plastrach i przez dłuższy czas nie wiedziałam, jak je wykorzystać. W końcu zdecydowałam się na przyrządzenie dania stir-fry z dodatkiem mielonego mięsa i z sosem fasolowym. Wyszło naprawdę pyszne. Nigdy wcześniej nie próbowałam lotosu - okazał się całkiem niezły. Dosyć mączysty, ale łatwo przyjmujący inne smaki, dlatego całość była bardzo wyrazista i odpowiednio pikantna.

Lotos stir-fry
w sosie fasolowym
- 120g ryżu brązowego
- 1 łyżka oleju fistaszkowego

- 1 duża suszona ostra papryczka
- 100g mięsa mielonego
- 1 dymka
- 500g lotosu w plastrach
- 5 łyżek sosu fasolowego
- 1/2 łyżki wina ryżowego
- 1/2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oleju sezamowego


1) Ugotować ryż.
2) Na patelni rozgrzać olej, dodać pokruszoną suszoną papryczkę chili i podsmażyć.
3) Dodać mięso mielone i posiekaną białą część dymki i szybko podsmażyć, mieszając.
4) Dodać lotos, sos fasolowy, wino ryżowe, ocet ryżowy i wodę i podgrzewać przez 30 sekund.
5) Podawać z ryżem, skropione olejem sezamowym i posypane posiekaną zieloną częścią dymki.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!