niedziela, 19 lipca 2015

Hummus z limonką i różowym pieprzem


Jeśli jakiś hummus można nazwać orzeźwiającym, to właśnie ten. Limonka i różowy pieprz tworzą bardzo udane zestawienie, świeże i aromatyczne. Nie ma sensu poprzestawać na standardowym hummusie (np. tunezyjskim), skoro można wypróbować tyle jego wersji, z których każda jest pyszna.

Hummus z limonką
i różowym pieprzem
- 250g suchej ciecierzycy
- 60g tahini (z całego sezamu) 
- 2 łyżki oliwy
- 100ml wody 
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 ząbek czosnku  
- sok i skórka z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka pokruszonego różowego pieprzu

1) Ciecierzycę namoczyć przez noc.
2) Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem odrobiny sody.
3) Dokładnie odcedzić, a gdy przestygnie, przełożyć do blendera.
4) Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!