środa, 10 czerwca 2015

Sałatka z soczewicy z awokado i orzechami laskowymi


Dzisiaj zapraszam na zdrową, sycącą sałatkę z soczewicy z awokado, orzechami laskowymi i kiełkami cebuli. Wszystkie te składniki świetnie do siebie pasują, chociaż przed ich połączeniem nie byłam tego taka pewna. Naprawdę polecam tę sałatkę, bo z łatwo dostępnych produktów można przygotować coś nietypowego, a jednocześnie pysznego.

Sałatka z soczewicy
z awokado i orzechami
laskowymi
- 120g soczewicy zielonej lub brązowej
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 awokado
- garść kiełków cebuli
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

1) Soczewicę ugotować, a następnie przestudzić.
2) Wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, doprawić.
3) Rozłożyć na talerzach, dodać awokado
pokrojone w plastry, kiełki i orzechy laskowe.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal

2 komentarze:

  1. pożywna, zdrowa propozycja, a przede wszystkim smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i oryginalne. ;-) A soczewicę przed gotowaniem można namoczyć w wodzie z łyżką octu jabłkowego - będzie łatwiejsza do strawienia! ;-) Ten trik oczywiście dobry jest dla każdego rodzaju roślin strączkowych, szczególnie warto go stosować, gdy namaczamy fasolę, albo groch, które generalnie są chyba najcięższe z 'cieżkich' warzyw strączkowych. ;-) Pozdrawiamy. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!