środa, 17 czerwca 2015

Makaron z jogurtem, bazylią i fetą


W książce Yotama Ottolenghiego "Jerusalem" można znaleźć wiele ciekawych przepisów, ale niektóre z nich wyróżniają się szczególnie. Bardzo spodobał mi się zwłaszcza ten na makaron z sosem z jogurtu greckiego, z dodatkiem bazylii, groszku, fety, chili i orzeszków piniowych. Te ostatnie zastąpiłam posiekanymi migdałami. Danie okazało się przepyszne! Odświeżające, odpowiednie także na upał i bardzo ciekawe w smaku. Polecam :)

Makaron z jogurtem,
bazylią i fetą
- 150g jogurtu greckiego light
- 1 ząbek czosnku
- 160g rozmrożonego groszku
- 2 łyżki oliwy
- 180g makaronu muszelki

- 10g bazylii
- szczypta soli i białego pieprzu
- 80g fety
- garść migdałów (20g)

- 1 łyżeczka płatków chili

1) W blenderze zmiksować jogurt grecki, czosnek, 1/4 groszku i oliwę.
2) Ugotować makaron, pod koniec dodając resztę groszku by się podgrzał.
3) Dokładnie odcedzić i wymieszać z sosem, dodając bazylię, pokruszoną fetę, sól i pieprz.
4) Posypać posiekanymi migdałami i płatkami chili.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 695 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!