czwartek, 21 maja 2015

Stek z rostbefu z chimichurri


Steki to świetny sposób na szybki obiad. Przyrządza się je bardzo prosto, a jednocześnie za każdym razem mogą być inne. Takim sposobem na ich urozmaicenie jest moja dzisiejsza propozycja - argentyński sos chimichurri na bazie natki pietruszki, który doskonale uzupełnia smak mięsa. W dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jeśli trochę go zostanie, sprawdzi się również np. jako dodatek do warzyw.

Stek z chimichurri
- 15g natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- sporo pieprzu i soli
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 3 łyżki oliwy

- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 stek z rostbefu (250g)

1) Wymieszać posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty ząbek czosnku,
chili w płatkach, sól, pieprz, ocet winny, oliwę oraz oregano.
2) Usmażyć stek (po kilka minut z każdej strony, według uznania) i odłożyć na kilka minut.
3) Pokroić w cienkie ukośne plastry i podawać z sosem chimichurri.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal

3 komentarze:

  1. Fajny patent z tym sosem chimichurri (musiałem skopiować bo ciężko zapamiętać dokładną pisownię;p). Jest w zasadzie bardzo prosty a jednak inny. Mniemam, że dość ostry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż taki ostry nie wyszedł, ale można dodać więcej chili :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!