czwartek, 30 kwietnia 2015

Wegetariańskie chili z jarmużem


Zwykle przygotowuję chili con carne, czyli z mięsem, ale wegetariańska wersja tego dania również jest pyszna. Świetnie pasuje do niego np. jarmuż, który jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Warto się do niego przekonać, zwłaszcza że jest coraz powszechniej dostępny. Chili z tego przepisu wychodzi bardzo sycące, aromatyczne i wyraziste w smaku, m.in. dzięki papryczce chipotle w sosie adobo.

Wegetariańskie
chili z jarmużem
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chipotle w sosie adobo
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka ciecierzycy
- 100g jarmużu
- szczypta cynamonu
  i mielonego ziela angielskiego
- posiekana dymka

1) Podsmażyć posiekaną czerwoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chili.
2) Podsmażyć i dodać kumin, oregano i kminek.
3) Dodać pomidory, trochę wody, koncentrat pomidorowy,

posiekaną papryczkę chipotle, czerwoną fasolę, ciecierzycę, jarmuż i gotować ok. 15 minut.
4) Doprawić szczyptą cynamonu i mielonego ziela angielskiego.
5) Podawać z brązowym ryżem i p
osypać posiekaną dymką.


Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 315 kcal (bez ryżu)

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!