piątek, 24 kwietnia 2015

Frittata à la śniadanie angielskie


Frittatę inspirowaną angielskim śniadaniem chciałam przygotować już dawno, bo bardzo spodobał mi się ten pomysł. Jednak jakoś tak wyszło, że zapomniałam o tym zamiarze i dopiero teraz to danie pojawia się na blogu - lepiej późno niż wcale. Jest naprawdę świetne. Śniadanie angielskie w takiej formie wydaje się trochę lżejsze, a jednocześnie nie traci na smaku. Zdecydowanie polecam.

Frittata à la śniadanie angielskie
- 100g kiełbasy
- 2 plastry boczku
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz
- 4 duże pieczarki
- 100g pomidorków

- posiekany szczypiorek
  (u mnie bazylia)
- 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
 

1) Kiełbasę pokroić w plastry, a boczek w drobną kostkę.
2) Smażyć je, mieszając, aż będą złote i równomiernie rozłożyć
w naczyniu do pieczenia o wymiarach 16x16 cm.
3) Wymieszać jajka, mleko, szczyptę soli i sporo pieprzu.
4) W naczyniu ułożyć pieczarki pokrojone na spore kawałki.
5) Zalać masą jajeczną i rozłożyć na wierzchu połówki pomidorków.
6) Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut.
7) Przełożyć na talerze, posypać posiekanymi ziołami
i podawać z podgrzaną fasolką z dodatkiem wędzonej papryki.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 610 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!