środa, 18 marca 2015

Pudding chia z ananasem i bazylią


Moda na pudding chia pojawiła się już jakiś czas temu, ale do tej pory nie miałam okazji się przekonać, czy również na mnie zrobi aż takie wrażenie. Muszę przyznać, że wcale się nie dziwię zachwytom, które na jego temat słyszałam. Do mojego puddingu dodałam ananasa i bazylię - takie połączenie wypróbowałam m.in. w sorbecie, który prezentowałam na blogu w tamtym roku. Przydała się również esencja waniliowa i syrop klonowy. Całość świetnie się komponuje. Ważne jest też to, że takie śniadanie można w większości przygotować już wieczorem, a rano jedynie szybko dodać resztę składników.

Pudding chia
z ananasem i bazylią
- 4 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- kawałki ananasa
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki syropu klonowego


1) Nasiona chia wymieszać z mlekiem i esencją waniliową
i odstawić na noc do lodówki.
2) Rano dodać ananasa i bazylię i polać syropem klonowym.

Czas przygotowania: 5 minut + namaczanie
Liczba porcji: 1
Kaloryczność jednej porcji: 475 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!