piątek, 13 marca 2015

Migdałowe curry z kurczaka


Kuchnia indyjska jest dobra na wszystko. Przydaje się szczególnie w przypadku takiej pogody, jaką mamy teraz. Polecam np. moją wersję rozgrzewającego, sycącego curry z kurczaka z migdałami. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać mięso z udek, które jest smaczniejsze i bardziej soczyste niż z piersi. Razem z aromatycznym, kremowym sosem na bazie mielonych migdałów i jogurtu tworzy pyszną całość.

Migdałowe curry
z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- po 1/2 łyżeczki kminku, imbiru,
  garam masala, cynamonu
- szczypta chili w płatkach, 
- 1/4 łyżeczki kurkumy 
- 500g mięsa z udek kurczaka 
  bez skóry i kości
- 70g mielonych migdałów
- 125ml wody
- 1 liść laurowy, 
- 1/4 łyżeczki soli
- 120g jogurtu naturalnego

1) W garnku z grubym dnem rozgrzać połowę oleju i podsmażyć posiekaną cebulę.
2) Dodać posiekany czosnek i przyprawy i podsmażać, mieszając, przez 30 sekund.
3) Dolać resztę oleju, wyłożyć na patelnię udka przekrojone na pół
i smażyć z obu stron do zbrązowienia.
4) Wymieszać mielone migdały z wodą i dolać do garnka.
5) Dodać liść laurowy i sól i gotować przez ok. 30 minut.
6) Dodać jogurt, gotować przez kilka minut i podawać, np. z brązowym ryżem.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 355 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!