czwartek, 19 lutego 2015

Sałatka z rukoli z chorizo, burakiem i soczewicą


Ostatnio bardzo polubiłam sałatki. Szczególnie smaczne są według mnie te na bazie rukoli, dlatego dzisiaj taką proponuję. Łącząc ją z chorizo, burakiem i zieloną soczewicą, otrzymujemy pyszny, sycący, ale i dość lekki obiad, który można przygotować w 20 minut. Jest zdrowo (no może poza chorizo), ale nie nudno! :)

Sałatka z rukoli z chorizo,
burakiem i soczewicą
- 125g zielonej soczewicy
- 60g chorizo
- 1 czerwona cebula
- 1 gotowany burak

- 4 garście rukoli
- 1 łyżka czerwonego octu
- sól, pieprz

1) Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ok. 13 minut).
2) Chorizo pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na patelni.
3) Dodać ugotowaną soczewicę, wymieszać i smażyć 2 minuty.
4) Rukolę rozłożyć na talerze, a na niej pokrojonego buraka,
cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i soczewicę z chorizo.
5) Wymieszać ocet z odrobiną soli i pieprzu i polać sałatkę.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 375 kcal

3 komentarze:

  1. wygląda przepysznie! ! i bardzo kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, kolory są zachwycające. Taka sałatka dodałyby mi energii, także od patrzenia na nią ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakie ciekawe połączenie… I moje ulubione buraki są:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!