wtorek, 20 stycznia 2015

Muffinki cytrynowe z marcepanem


Migdały i cytryna to idealne połączenie. Sprawdziłam to już wcześniej, przy okazji ciasta cytrynowo-migdałowego Sophie Dahl. Teraz polecam niezwykle aromatyczne muffinki cytrynowe z mielonymi migdałami i marcepanem. Są naprawdę przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Będziecie zachwyceni. Są wyczuwalnie cytrynowe, ale można dodatkowo polać je jeszcze lukrem otrzymanym z wymieszania cukru z odrobiną soku z cytryny.

Muffinki cytrynowe
z marcepanem
- 100g miękkiego masła
- 60g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej (opcjonalnie)
- skórka z 2 cytryn
- 100g mąki
- 50g mielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 200g marcepanu

1) Utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie puszysta.
2) Dodać esencje i startą skórkę cytrynową.
3) W drugiej misce wymieszać suche składniki.
4) Do miski z masłem dodać 1 jajko oraz 2 łyżki suchych składników i wymieszać.
5) Powtórzyć z drugim jajkiem, zmiksować, a resztę mąki dodać razem z mlekiem.
6) Zetrzeć połowę marcepanu i zmiksować z ciastem.
7) Resztę marcepanu pokroić w kostkę i wmieszać do ciasta.
8) Przełożyć je do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
9) Piec w temperaturze 180 st. C przez 17-20 minut.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 10
Kaloryczność jednej sztuki: 285 kcal

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje smaki! Uwielbiam wszystko co cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, podoba mi się mariaż kwaśnej cytryny ze słodkim marcepanem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!