sobota, 3 stycznia 2015

Fajitas z papryką i stekiem z rostbefu


Dobrze jest od czasu do czasu zjeść porządny stek. Może być w postaci jednego kawałka mięsa lub pokrojony, jako dodatek do jakiegoś dania. Tak jest właśnie w tym przypadku. Stek z rostbefu jest tylko jednym z elementów tworzących pyszne fajitas. Pozostałe to kolorowa papryka, czerwona cebula, kolendra, sos jogurtowy i jalapeños. Warto wypróbować takie połączenie, bo wszystkie składniki są łatwo dostępne, a jednocześnie efekt wydaje się naprawdę niecodzienny. Soczyste mięso, pikantna papryka i aromatyczna kolendra owinięte w pełnoziarnistą tortillę to jest to ;)

Fajitas z papryką
i stekiem z rostbefu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 stek z rostbefu (250g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 czerwona cebula
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej kolendry
  + kilka całych gałązek
- 2 pełnoziarniste tortille
- kilka plastrów marynowanej papryki jalapeño 

1) Wymieszać sok z limonki i chili, dodać stek i zamarynować.
2) Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w paski papryki, cebulę pokrojoną w plastry, sól oraz ostrą paprykę i podsmażać parę minut, od czasu do czasu mieszając.

3) Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć stek po 5-6 minut z każdej strony, soląc go z obu stron, po czym zdjąć z patelni i odstawić na kilka minut.
4) Wymieszać jogurt z kolendrą.
5) Na dużej patelni podgrzać tortille.
6) Rozłożyć na nich paprykę, stek pokrojony na ukos w plastry,
sos jogurtowy, kolendrę i paprykę jalapeño i podawać.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal

1 komentarz:

  1. Ależ mi zrobiła wielką ochotę na takie danie! :) Stek i papryka wyglądają wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!