wtorek, 16 grudnia 2014

Świąteczny keks angielski z marcepanem


Na Boże Narodzenie zwykle piecze się serniki i makowce, ale warto zdecydować się również na coś innego, np. angielską wersję keksu - fruit cake. Ja zapraszam na trochę lżejszy, bez dodatku alkoholu, za to ozdobiony marcepanem. Intensywność smaku zapewniają dodatki: różne rodzaje orzechów, kandyzowana skórka cytronu, suszona żurawina, wiórki kokosowe, skórka z cytryny i pomarańczy, a także korzenne przyprawy. Wszystko to razem ciekawie się komponuje, a ciasto jest bardzo aromatyczne i zasługuje na miejsce na świątecznym stole.

Keks angielski
z marcepanem
- 100g zwykłej mąki
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 125g orzechów
  (laskowych, włoskich, migdałów)
- 225g owoców
  (kandyzowanych wiśni i skórki cytronu,
  suszonej żurawiny)
- 100g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100ml soku z pomarańczy
- 45g wiórek kokosowych
- 100g marcepanu
- świąteczna posypka

1) Wymieszać mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
2) Dodać posiekane bakalie i wymieszać.
3) W drugiej misce utrzeć masło i cukier na puszystą masę.
4) Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny i esencję waniliową.
5) Stopniowo wmieszać suche składniki i sok z pomarańczy.
6) Dodać wiórki kokosowe i zmiksować.
7) Przełożyć masę do okrągłej formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
8) Wyrównać wierzch i piec w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut lub "do suchego patyczka".
9) Po wystudzeniu ozdobić gwiazdkami wyciętymi z rozwałkowanego marcepanu i świąteczną posypką.

Przepis, trochę zmieniony, stąd.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!