niedziela, 7 grudnia 2014

Prasopita


Prasopita to grecki placek z nadzieniem porowo-serowym. Można wykorzystać do niego gotowe ciasto filo, tym samym bardzo upraszczając przepis. Serdecznie go polecam, bo to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wyrazisty farsz świetnie komponuje się z chrupiącym ciastem. Całość jest lekka, aromatyczna, po prostu pyszna! Znana jest przede wszystkim wersja ze szpinakiem, ale to ta z porem powinna być numerem jeden.

Prasopita
- 2 duże pory
- 2 łyżki oliwy
- 250g sera feta
- 100g ricotty
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 5 arkuszy ciasta filo
- 1 łyżka oleju

1) Oczyszczone pory pokroić w plastry.
2) Podsmażyć na oliwie, aż zmiękną i się zesłocą.
3) Przełożyć do miski i przestudzić.
4) Dodać sery i jajka, dokładnie wymieszać i doprawić.
5) Okrągłą formę do tarty posmarować olejem.
6) Wyłożyć ją arkuszami ciasta filo, smarując każdy olejem.
7) Przełożyć nadzienie, zawinąć ciasto i posmarować olejem.
8) Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut, w połowie czasu przykryć, by ciasto się nie spaliło i odsłonić pod koniec.

Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!